«Κάθε τέχνη έχει τις ρίζες της στο ανθρώπινο μυαλό,
περισσότερο στις αντιδράσεις μας παρά στον ίδιο τον ορατό κόσμο, και ακριβώς επειδή η τέχνη είναι ¨αντιληπτική¨,
όλες οι παραστάσεις αναγνωρίζονται από το ύφος τους».
E.H.Gombrich, Art and Illusion

Τρίτη, 6 Σεπτεμβρίου 2011

Άρματα με δώδεκα άλογα βρέθηκαν σε τάφο 3.000 ετών στην Κίνα

Ξύλινα αρχαία άρματα με τα δώδεκα άλογά τους να κείτονται στο πλάι τους, ήρθαν στο φως στην Κίνα, κοντά στην πόλη Λουογιάνγκ. Ο τάφος που αποκαλύφθηκε χρονολογείται από το 770 π.Χ. και το περιεχόμενό του βρισκόταν σε εξαιρετική κατάσταση.

Ο τάφος ήταν ασύλητος. Ο μεταλλικός οπλισμός που βρέθηκε σε αυτόν, η κεραμική αλλά και οι επιγραφές δείχνουν ότι ο άνθρωπος που είχε ταφεί εκεί πρέπει να ήταν κάποιος από τους αξιωματούχους της περίφημης δυναστείας των Τσου.

Το παραδοσιακό ξύλινο φέρετρο και η σορός του ίδιου ήταν, πάντως, απανθρακωμένα. Η ταφή των αλόγων έγινε, σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, αφού πρώτα αυτά σφαγιάσθηκαν, δηλαδή δεν τα έθαψαν ζωντανά.

Η αποκάλυψη έγινε κοντά στην πόλη Λουογιάνγκ, σε μία περιοχή όπου έχουν βρεθεί κι άλλοι τάφοι, οι οποίοι ήταν όμως συλημένοι.

Στην ευρύτερη περιοχή βρίσκεται και το Λιντόνγκ, όπου έχει αποκαλυφθεί ο περίφημος Πήλινος Στρατός και όπου λειτουργεί σήμερα ένα τεράστιο υπαίθριο μουσείο.

Ο τάφος που ήρθε τώρα στο φως, εκτός από τα εξαιρετικά αντικείμενα που περιέχει, δίνει στους αρχαιολόγους μία απτή σχεδόν εικόνα των ταφικών εθίμων εκείνης της εποχής, που υπήρξε ιδιαίτερα σημαντική για την αρχαία Κίνα.Πηγή: in.gr, Περιοδικό Αρχαιολογία online

Δεν υπάρχουν σχόλια:

My favorite pics

My favorite pics
Η Άνοιξη, περ.1478, Ουφίτσι, Φλωρεντία, Μποτιτσέλι.

Η Αφροδίτη και ο Άρης, 1485, Λονδίνο, Μποτιτσέλι

Η Γαλατού, 1660, Ρέικσμουζέουμ Άμστερνταμ, Vermeer

Μεταννοούσα Μαγδαληνή{με κερί που καπνίζει},1635-7,Λος Άντζελες,George de la Tour

Pietà, 1499,Βασιλική Αγίου Πέτρου, Βατικανό,Michelangelo