«Κάθε τέχνη έχει τις ρίζες της στο ανθρώπινο μυαλό,
περισσότερο στις αντιδράσεις μας παρά στον ίδιο τον ορατό κόσμο, και ακριβώς επειδή η τέχνη είναι ¨αντιληπτική¨,
όλες οι παραστάσεις αναγνωρίζονται από το ύφος τους».
E.H.Gombrich, Art and Illusion

Παρασκευή 24 Αυγούστου 2012

Archaeological Museum of Tinos-August 2012

Το Μουσείο της Τήνου χτίστηκε στη δεκαετία του 1960 με δαπάνη της Αρχαιολογικής Εταιρείας. Στεγάζει εκθέματα από όλο το νησί και ιδιαίτερα από τα δύο μεγάλα ιερά, της Δήμητρας του 7ου αι.π.Χ. και του Ποσειδώνα και της Αμφιτρίτης των ελληνιστικών χρόνων. Η Τήνος διαμόρφωσε τη δική της πολιτιστική εικόνα, ιδιαίτερα με την ανάπτυξη τον 7ο αι.π.Χ. τοπικού εργαστηρίου πίθων με ανάγλυφη διακόσμηση, οι παραστάσεις των οποίων μαρτυρούν τις δοξασίες και τα θρησκευτικά δρώμενα της εποχής.

Κοντά στο χωριό Τριπόταμος βρίσκεται το μεγάλο ιερό της Δήμητρας. Ανάμεσα στα ευρήματα που έδωσε το ιερό αυτό ήταν μια σειρά μεγάλων ανάγυφων πίθων του 7ου αι.π.Χ. με παραστάσεις από τον κύκλο της Θεογονίας ή του μύθου (χορός-πιθανώς ο "γέρανος" που χόρεψε ο Θησέας στη Δήλο-άλωση της Τροίας). Με τα ευρήματα αυτά, που είναι προιόντα τοπικού εργαστηρίου και που ίσως εξάγονταν σε γειτονικά νησιά, όπως στη Μύκονο και την Άνδρο, έγινε για πρώτη φορά γνωστή η ύπαρξη ενός κυκλαδικού εργαστηρίου ανάγλυφης κεραμικής. 


Επίσης, ταφικά αγγεία γεωμετρικής εποχής-10ος-8ος αι.π.Χ., αγγεία καθημερινής χρήσης που χρονολογούνται από τον 6ο έως τον 2οαι. π.Χ. ,ποικίλα μικροαντικείμενα, διάφορα γλυπτά, ιδιαίτερα κεφάλια ελληνιστικών έργων, αλλά και ρωμαικών αντιγράφων ή πορτραίτων, ανάγλυφα επιτύμβια από διάφορα μέρη της Τήνου υπάρχουν στο μουσείο. 



  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

My favorite paintings etc.

My favorite paintings etc.
Η Άνοιξη, περ.1478, Ουφίτσι, Φλωρεντία, Μποτιτσέλι.

Η Αφροδίτη και ο Άρης, 1485, Λονδίνο, Μποτιτσέλι

Η Γαλατού, 1660, Ρέικσμουζέουμ Άμστερνταμ, Vermeer

Μεταννοούσα Μαγδαληνή{με κερί που καπνίζει},1635-7,Λος Άντζελες,George de la Tour

Pietà, 1499,Βασιλική Αγίου Πέτρου, Βατικανό,Michelangelo