«Κάθε τέχνη έχει τις ρίζες της στο ανθρώπινο μυαλό,
περισσότερο στις αντιδράσεις μας παρά στον ίδιο τον ορατό κόσμο, και ακριβώς επειδή η τέχνη είναι ¨αντιληπτική¨,
όλες οι παραστάσεις αναγνωρίζονται από το ύφος τους».
E.H.Gombrich, Art and Illusion

Τρίτη, 25 Αυγούστου 2009

The Temple of Dionysos, Naxos (Greece), August 2009


To καλοκαίρι του 2009 είχα την ευκαιρία να πάω στην πανέμορφη Νάξο για πρώτη φορά στη ζωή μου. Το νησί είναι πανέμορφο, καθώς συνδυάζει θάλασσα και βουνό με τις πανέμορφες παραλίες και τα ορεινά χωριά που διαθέτει. Ένα όμως αξειοσημείωτο γεγονός είναι οι αρχαιολογικοί χώροι του νησιού. Δυστυχώς δεν μπόρεσα να επισκεφτώ όλους τους αρχαιολογικούς χώρους, αλλά νομίζω ότι επισκέφτηκα όσο το δυνατόν τους πιο σημαντικούς. Ένας από αυτούς ήταν το Ιερό του Διονύσου στα Ύρια. Πρόκειται για ένα Ιερό του οποίου τα μέρη που σώζονται βρέθηκαν  ανάμεσα στο χωριό Γλινάδο και τη θάλλασσα. Ο ναός διατηρήθηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα, από το τέλος της γεωμετρικής εποχής ως την προχωρημένη ρωμαική εποχή. Μάλιστα, ο ναός των Υρίων μαζί με το Ιερό του Γύρουλα θεωρείται αρχιτεκτονικά ο πρόδρομος του Παρθενώνα.
Ο φύλακας του ιερού,χωρίς να είναι αρχαιολόγος, αλλά  ένας πολύ αγαπητός άνθρωπος και έχοντας δουλέψει εκεί για χρόνια, είναι σε θέση αν ποτέ επισκεφτείτε τον αρχαιολογικό χώρο να σας πληροφορήσει κατάλληλα για όλες τις λεπτομέρειες του ιερού, ιστορικά και αρχαιολογικά. 
Δυστυχώς, δεν υπάρχει για τη Νάξο και τους αρχαιολογικούς της χώρους, πέρα από τα επιστημονικά βιβλία, ένα βιβλίο-οδηγός που θα μπορούσε να παρέχει πληροφορίες στον απλό επισκέπτη. Και αυτό ήταν ένα παράπονο τόσο των κατοίκων όσο και του τουριστών.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

My favorite pics

My favorite pics
Η Άνοιξη, περ.1478, Ουφίτσι, Φλωρεντία, Μποτιτσέλι.

Η Αφροδίτη και ο Άρης, 1485, Λονδίνο, Μποτιτσέλι

Η Γαλατού, 1660, Ρέικσμουζέουμ Άμστερνταμ, Vermeer

Μεταννοούσα Μαγδαληνή{με κερί που καπνίζει},1635-7,Λος Άντζελες,George de la Tour

Pietà, 1499,Βασιλική Αγίου Πέτρου, Βατικανό,Michelangelo